Deser składający się z owoców, mleka i lodu po raz pierwszy zyskał popularność w starożytnej Chinie. Także w starożytnej Grecji i Rzymie nieliczni mieszkańcy delektowali się tym wykwintnym posiłkiem, który był unikatowy ze względu na trudności związane z transportem lodu z wysokich gór.
Przełom nastąpił w okresie Renesansu, kiedy odkryto, że umieszczenie zamkniętego naczynia z mleczno-jajecznym kremem w naczyniu z lodem i solą spowoduje jego zamarznięcie. Pierwsza tego typu lodziarnia, o nazwie Cafe Procope, otworzyła swoje drzwi dla smakoszy we Francji w 1686 roku.
W Polsce, lody zdobyły większą popularność dopiero w okresie dwudziestolecia międzywojennego. Były one sprzedawane na ulicach Krakowa, Warszawy czy Lwowa z wózków. Lody były podawane w postaci dwóch wafli połączonych ze sobą. Powstawały także pierwsze lodziarnie, które przyciągały rzesze klientów.
Poszerzenie produkcji lodów na dużą skalę miało miejsce po wojnie. Lodziarze kręcili je za pomocą specjalnych maszynek, a serwowane były na andrutach lub waflach. Zaczęto również sprzedawać lody na patyku. W Bytomiu lodziarnie powstawały w centrum oraz przy najbardziej ruchliwych ulicach. Dostępne były jedynie latem, co sprawiało, że cieszyły się one ogromnym zainteresowaniem przez cały rok.
Teraz, lody są często produkowane z proszku z dodatkiem wzmacniaczy smaku i konserwantów. Mimo to, nadal możemy znaleźć w Bytomiu lodziarnie, które podążają za tradycją, tworząc lody z najwyższą dbałością o jakość i stosując tradycyjne receptury bazujące na naturalnych składnikach.